Le Hrvaška vlada lahko prepreči vstop Hrvaške v EU letos poleti

25.01.2013 | Jelko Kacin
  • Jelko Kacin

Le Hrvaška vlada lahko prepreči vstop Hrvaške v EU letos poleti. Z današnjo odločitvijo sodišča je na pravi poti, da ji to tudi prepričljivo in zelo hitro tudi dokončno uspe.

 

Nisem pričakoval,  takšne nerazumne reakcije Vlade Republike Hrvaške kot jo je demonstrirala in dosegla danes z odločitvijo, ki jo je sprejelo hrvaško sodišče. Čeprav sodba še ni dokončna,  gre za avtogol Vlade RH. Tako rekoč »Evrogol«. Ne govorim ne o Hrvaški, ne o državljanih hrvaške ampak le o Vladi RH, ki,  z notranjim preigravanjem  izgublja verodostojnost doma in na tujem in je na dobri poti  da se znajde tam, kjer je danes slovenska vlada - v globoki politični krizi.

Ob zadnji razpravi na odboru za mednarodne odnose EP (AFET) o Hrvaški ta torek je predsednik AFET v repliki na mojo razpravo dejal, da bi ne bilo dobro, če bi Hrvaško slekli do golega. Od danes kaj takega ni več potrebno, ker se je Vlada RH sama do popolnosti razkrila, hote in zavestno, z eno samo, dobro znano šahovsko potezo. Kaj nam je sporočila?

Hrvaška z odločitvijo Občinskega državljanskega sodišča v Zagrebu o zadevi  Privredne banke Zagreb proti LB in NLB odstopa od sklepov decembrskega Evropskega sveta v točki 12. Odločilo je o zadevi, ki je v pristojnosti Sporazuma o sukcesiji. O tem se bo odslej veliko težje ali celo nemogoče pogajati. O čem bi se pravzaprav sploh lahko še pogajali?

Vlada RH je pod vprašaj postavila načelo samostojnosti in neodvisnosti sodišč in jih tik pred vstopom v EU (ponovno) politizira in si jih podreja. S tem je resno načela temeljne standarde EU in se oddaljila od članstva. Hote ali pa pomoti, to v teh razmerah ne pomeni več dosti.

Hrvaška žal ne spoštuje več pogojev in svojih sprejetih zavez iz pristopnega procesa, zato težko prepriča poslance parlamenta, da bi ratificirali pristopni sporazum. Naj spomnim, da je Slovenija dala soglasje k zaprtju poglavja 4 na podlagi pisne zaveze ministra Šukerja iz oktobra 2010, s katerim se je zavezala, da bo spoštovala sporazum o nasledstvu. Kot da sedanja leva vlada ne ve, kaj je z evropsko komisijo zaprla prejšnja desna vlada? To seveda ni res, sprejetih zavez se Vlada RH povsem zaveda, a jih zavestno krši. Cenim dosedanje napore zunanje ministrice Vesne Pusić, ki je želela hitro najti kompromisno rešitev, a jo je lastna vlada, kot kaže, prehitela po levi.

Zdi se, da se je Hrvaška z eno samo potezo že postavila ob bok Bolgariji in Romuniji iz leta 2006, ko sta na vstop morali počakati še eno leto. Upam, da se motim. Kljub slabim izkušnjam iz Vzhodnega Balkana se je Vlada RH odločila za ponovno partijo „Balkanskega pokra “in že povzročila stransko škodo tudi procesu širitve EU, še zlasti Črni Gori, Srbiji in tudi Kosovu, ki na poti k in v EU napredujejo najodločneje in najhitreje.

Slovenska javnost dobro ve, da je terjatev nekdanje LB Zagreb do hrvaških podjetij, ki niso vrnila kreditov tej banki neprimerno več, kot pa je neizplačanih vlog varčevalcem te banke. Razmerje je nekako 1:5. Žalostno pa je, da moram o tem hrvaško javnost obveščati sam, ne pa Vlada RS, ki je večinski lastnik NLB in predlagatelj ratifikacije Hrvaške pristopne pogodbe v Državni zbor. Podobnosti med vladama je veliko več, kot pa se nam lahko zazdi na prvi pogled. 

 
Bodite obveščeni

Prijavite se na prejemanje novic po e-pošti.

 
Pridružite se nam